Nordre Bergan Gård

              Agnar Lund


Nordre Bergan gård har vært en familiegård siden 1935 og blir idag drevet av den tredje generasjonen i Lund familien, Agnar Lund.

Det begynte med Astrid & Anders Lund som kjøpte gården i 1935. Dem drev med produksjon av grønnsaker, dyr og salg ved torghandel. Etter 15 år med drift av gården, ble det utvidet med frukttrær i 1950. Tjue år senere gikk gården i arv til Einar Lund som sammen med sin kone Berit overtok gården i 1970. Under deres tid på gården, var det produskjon av jordbær, gulrot, epler og korn.


I 1999 overtok Agnar driften av kornarealet og startet i tillegg en liten produskjon av gresskar, mens Berit & Einar fortsatte driften av gulrot og epler. Fem år senere, overtok Agnar over hele driften av gården. I 2010 avsluttet Agnar produksjonen av gulrøtter, samtidig som produksjonen av gresskar økte gradvis hele tiden.


I 2012 startet Agnar & Anita med egen bigård med 6 bikuber, dette har utviklet seg til 20 bikuber og vi selger nå Sommerhonning, Lynghonning og Gresskarhonning.


Neste utvidelse av gården kom i 2013, da startet vi med vår helt eget presseri for produksjon av eplemost.


I 2015 dro vi til England sammen med Nibio, som er et norsk landbruksfaglig forskningsinstitutt. Der ble vi kjent med endel fra Hardanger og fikk interesse for sider.

I 2016 begynte vi å planlegge et eget sideri og med støtte fra Innovasjon Norge, selger vi nå vår egen sider i gårdsbutikken.


Kortreist mat - Hvorfor kjøpe hos produsent? 


Når du handler direkte fra produsenten i ditt distrikt, kalles dette å handle kortreist. Kortreist mat og produkter har blitt mer og mer populært de siste årene. Tanken bak det er at hvis man vet hvor og hvordan maten er produsert, har kunden større oversikt over hva som er blitt gjort med den og at den er fersk.


Det er også med på å spare miljøet for energi og utslipp når maten ikke har reist langt for å komme til bordet. Ved å kjøpe kortreist mat, støtter du også små lokale produsenter og det hjelper med å holde de mindre gårdene i gang. Tilgang til direkte informasjon er betryggende for kunden og hos oss får du dette ved at vi både er produsent og leverandør.