Nordre Bergan Gård

              Mikkel & Tomine


Nordre Bergan gård har en lang historie og det har tidligere vært dyrehold, jordbær og gulrøtter. Det har vært dyrket epler på gården siden 50-tallet, og gresskar siden 1999.


Våren 2024 flyttet Tomine og Mikkel til Nordre Bergan gård og startet på vårt livs reise. Uten noe tidligere erfaring med landbruk, solgte vi leiligheten i Oslo og flyttet til Råstad for å starte vårt nye liv som bønder.


Tanken om et gårdsliv slo oss etter en høstferie med jobbing på vingård i England. Da begynte vi å vurdere hva som er viktig for oss i livet - og Mikkel fant en gård med blant annet siderproduksjon til salgs, som var her på Råstad. Vi gikk mange runder med oss selv for å finne ut om dette var noe vi virkelig ville og falt til slutt på at vi var villige til.


På gården dyrkes det i dag hovedsakelig epler, gresskar og korn. Vi har bikuber som bidrar med pollinering og honning til salgs i gårdsbutikken. Vi har et eget presseri der vi presser vår egen eplemost og en siderkjeller der vi lager sider og is-sider.


Kortreist mat - Hvorfor kjøpe hos produsent? 


Når du handler direkte fra produsenten i ditt distrikt, kalles dette å handle kortreist. Kortreist mat og produkter har blitt mer og mer populært de siste årene. Tanken bak det er at hvis man vet hvor og hvordan maten er produsert, har kunden større oversikt over hva som er blitt gjort med den og at den er fersk.


Det er også med på å spare miljøet for energi og utslipp når maten ikke har reist langt for å komme til bordet. Ved å kjøpe kortreist mat, støtter du også små lokale produsenter og det hjelper med å holde de mindre gårdene i gang. Tilgang til direkte informasjon er betryggende for kunden og hos oss får du dette ved at vi både er produsent og leverandør.